Najsmaczniejszy i niezastąpiony - bez niego trudno sobie wyobrazić bożonarodzeniowy stół. Tradycyjny piernik staropolski, dojrzewający 4-6 tygodni i wypiekany tydzień przed świętami. Musisz go upiec przynajmniej raz w roku!
Polewa czekoladowa:
Masło Polskie, miód i cukier stopniowo podgrzewamy w garnku, doprowadzamy do wrzenia, mieszamy drewnianą łyżką do całkowitego rozpuszczenia cukru. Odstawiamy z ognia, studzimy.
Do wystudzonej masy dodajemy mąkę pszenną, sodę rozpuszczoną w mleku Polskim, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrabiamy przez kilka minut, aż zrobi się gładkie, przekładamy do szklanego lub kamiennego naczynia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zimne miejsce (np. do lodówki) na 4 – 6 tygodni.
Wyrobione ciasto jest dość gęste, ale zbyt luźne do formowania. Podczas dojrzewania w zimnie z czasem tężeje i robi się twardsze oraz plastyczne – możemy je wówczas spokojnie wałkować (podsypując mąką).
Piernik pieczemy na 5-7 dni przed świętami. Ciasto dzielimy na 3 równe części, każdą rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 5 mm i wielkości przygotowanej blaszki. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy do nich ciasto, wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 175ºC bez termoobiegu przez 15 – 20 minut do wyrośnięcia i zarumienienia blatów piernikowych (ciasto rośnie, praktycznie podwaja swoją objętość). Wyjmujemy, studzimy.
Wystudzone blaty piernikowe przekładamy powidłami śliwkowymi (i/lub masą marcepanową - jeśli lubimy), przykrywamy arkuszem papieru i równomiernie obciążamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na 3 – 5 dni, a następnie polewamy polewą czekoladową (lub lukrujemy; większy piernik możemy wcześniej przekroić na pół).
Przygotowujemy polewę czekoladową (twardą): czekoladę siekamy. W małym garnuszku roztapiamy masło Polskie. Zdejmujemy z palnika, dodajemy posiekaną czekoladę, odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy do otrzymania gładkiej polewy (możemy ponownie delikatnie podgrzać, jeśli czekolada się nie rozpuściła). Chwilę czekamy do lekkiego zgęstnienia polewy, dekorujemy piernik.