Śmietankowy mus czekoladowy z wiśniami

Lekki i delikatny mus ze śmietanki Polskiej i gorzkiej czekolady, z dodatkiem wyrazistych wiśni to deser idealny na każdą porę dnia i okazję. 

Składniki

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 100 g masła Polskiego
  • 4 łyżki soku wiśniowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki miodu
  • 500 ml śmietanki Polskiej 30% tł.
  • 100 g wiśni

Sposób przygotowania

Czekoladę łamiemy na kawałki, roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło Polskie i mieszamy, dopóki się nie rozpuści. Lekko studzimy.

Śmietankę Polską ubijamy. Żółtka ucieramy z miodem, wlewamy sok wiśniowy. Do masy dokładamy rozpuszczoną czekoladę oraz połowę bitej śmietanki. Dokładnie mieszamy, przekładamy do filiżanek, nakrywamy folią. Odstawiamy na godzinę do lodówki.

Schłodzony mus czekoladowy dekorujemy resztą bitej śmietanki i wiśniami.

Podpowiedzi

  • Gorzka czekolada równie dobrze jak z wiśniami łączy się z innymi smakami. Sok wiśniowy możemy zamienić np. na malinowy lub pomarańczowy, a wiśnie - na maliny, pomarańcze lub inne ulubione owoce.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
6+2 =