Sernik cytrynowy

Pyszny i kremowy sernik z orzeźwiającym smakiem cytryny, dekorowany soczystymi malinami - to propozycja idealna nie tylko na letnie dni. Wyjątkową konsystencję zawdzięcza połączeniu twarogu sernikowego Na Polski Stół o 18% zwartości tłuszczu z Mascarpone Kuchmistrza.

Składniki

Spód:

  • 145 g zmielonych ciastek owsianych
  • 45 g roztopionego masła Polskiego

Masa twarogowa:

  • 650 g twarogu sernikowego premium 18% Na Polski Stół
  • 250 g Mascarpone Kuchimstrza
  • 200 ml śmietanki Polskiej 30%
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 2 jajka
  • 250 g kremu cytrynowego (lemon curd)

Krem cytrynowy (lemon curd) - składniki na ok. 250 g:

  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 120 g cukru
  • 3 cytryny
  • 80 g zimnego masła Polskiego

Do dekoracji:

  • krem cytrynowy (lemon curd)
  • pistacje
  • świeże maliny

Sposób przygotowania

Przygotowujemy krem cytrynowy (lemon curd). Cytryny dokładnie myjemy, wyparzamy i ścieramy całą żółtą skórkę. Następnie wyciskamy sok.

W rondelku podgrzewamy wodę. W metalowej misce łączymy jajka i żółtka oraz cukier i dokładnie mieszamy do połączenia. Ustawiamy miskę nad gorącym rondlem tak, żeby dno miski nie dotykało wody i podgrzewamy, aż zgęstnieje. Przez cały czas masę mieszamy. Kiedy krem zgęstnieje, stopniowo dodajemy po łyżce masła Polskiego – nie przestajemy przy tym mieszać, aby krem się nie zwarzył. Gotowy krem studzimy. Odkładamy część kremu do dekoracji, zdecydowanie większą część dodamy do masy twarogowej.

Przygotowujemy spód. Zmielone ciastka mieszamy z rozpuszczonym i przestudzonym masłem Polskim do uzyskania konsystencji „mokrego piasku”. Tortownicę (20-23 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wysypujemy przygotowany spód i równomiernie przyciskamy.

Twaróg sernikowy miksujemy z Mascarpone Kuchmistrza i cukrem do połączenia składników. Stopniowo dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Na koniec dodajemy śmietankę Polską, budyń i lemon curd i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę przelewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy kolejne 80 minut. Upieczony sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a przed podaniem dekorujemy pozostałym kremem cytrynowym, rozkruszonymi pistacjami i świeżymi malinami.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
3+2 =