Biało-czerwony torcik

Kulinarne świętowanie 11 listopada albo deser dla kibiców - biało-czerwony torcik z kremem na bazie Polskiej śmietanki oraz serków: Mascarpone Kuchmistrza i Wypasionego sprawdzi się nie tylko podczas narodowego świętowania.

Składniki

 Ciasto:

  • 300 g masła Polskiego, bardzo miękkiego
  • 300 g jogurtu Polskiego naturalnego (lub kefiru, lub maślanki)
  • 350 g cukru
  • 450 g mąki pszennej tortowej
  • 5 jajek 
  • 2,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 2,5 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu

Krem:

  • 500 ml śmietanki Polskiej 36%, mocno schłodzonej
  • 375 g Mascarpone Kuchmistrza
  • 375 g serka Wypasionego śmietankowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • truskawki do dekoracji

Sposób przygotowania

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i kakao i przesiewamy, najlepiej dwukrotnie. W osobnym naczyniu na dużych obrotach miksujemy przez około 10 minut masło Polskie z cukrem i ekstraktem z wanilii - aż masa będzie biała i puszysta. Nie przerywając ubijania, stopniowo wbijamy po jednym jajku. Następnie w 3 partiach dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i kakao, delikatnie mieszając po każdej partii. Na koniec łączymy z jogurtem Polskim oraz barwnikiem spożywczym.

Przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm, posmarowanej masłem Polskim i posypanej mąką, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy piekarnika nagrzanego do 165 stopni. Pieczemy około 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Po wystudzeniu ścinamy wierzch, dzielimy ciasto na 3 blaty.

Przygotowujemy krem. Schłodzoną śmietankę Polską ubijamy mikserem na wysokich obrotach na sztywno, następnie dodajemy po 2 łyżki cukru pudru, cały czas miksując. W osobnym naczyniu krótko miksujemy Mascarpone Kuchmistrzaserkiem Wypasionym, tylko do uzyskania do gładkiej masy. Delikatnie łączymy z ubitą śmietanką. Masę dzielimy na 4 części: dwie większe do przełożenia blatów oraz dwie mniejsze do posmarowania i udekorowania wierzchu oraz boków ciasta. Boki obsypujemy pokruszonym ściętym ciastem, wierzch dekorujemy truskawkami. Ciasto chłodzimy w lodówce.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
7+5 =