Ciasto z morelami i polewą truskawkową

Kruche ciasto w połączeniu z owocami to klasyka smaku. W naszym przepisie znajdziesz nie tylko morele - całość jest zwieńczona śmietanowo-truskawkową polewą.

Składniki

  • 100 g masła Polskiego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • sól
  • 500 g moreli
  • 300 g truskawek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4-5 łyżek śmietany Polskiej 18%

Sposób przygotowania

Zimne masło Polskie siekamy z mąką. Dodajemy cukier, jajko i szczyptę soli, szybko zagniatamy ciasto. Formujemy w kulę, owijamy folią, odkładamy na 30 min do lodówki.

Morele myjemy, przecinamy na pół, usuwamy pestki, kroimy na cząstki. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim blachę, układamy morele. Pieczemy 30 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st.

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, wrzucamy do blendera. Dodajemy cukier puder oraz śmietanę Polską, miksujemy.

Ostudzone ciasto z morelami kroimy na porcje, nakładamy na talerze, polewamy polewą truskawkową.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
10+2 =