Faworki

Chrupiące, kruche, lekkie, o maślanym aromacie... tradycyjne faworki, znane też jako chrusty. Idealne nie tylko w karnawale.

Składniki

  • 100 g śmietany Polskiej 18%
  • 2 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy, wbijamy w jej środek żółtka, następnie dodajemy cukier puder, śmietanę Polską i sól. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i dość zwarte (ok. 5 min).

Ciasto zagniatamy, składamy, wałkujemy i składamy, a nawet uderzamy wałkiem, by wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza przez nawet kilkanaście minut (ok. 10-15 min). Gdy ciasto będzie już gładkie i napowietrzone, dzielimy je na części, kolejno rozwałkowujemy na jak najcieńsze placki.

Nożem lub specjalnym radełkiem wycinamy z ciasta paski o wymiarach ok. 3 x 10 cm, mogą być ścięte na ukos na końcach. W środku każdego paska robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta, by nadać mu kształt faworka.

W szerokim garnku rozgrzewamy masło klarowane do temp. 180 stopni i wkładamy do niego partiami po kilka faworków jednocześnie. Smażymy na złoty kolor, po około 30 - 60 sekund z każdej strony.

Usmażone faworki odsączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
4+3 =