Lekkie i chrupiące gofry - to smak lata i wakacji. Te na bazie maślanki Polskiej są proste w przygotowaniu, a do tego pyszne - zarówno same, jak i podane z ulubionymi owcami. My dziś proponujemy Wam ich wariant z jagodami lub borówkami.
W naczyniu łączymy mąkę pszenną, skrobię, sodę i proszek do pieczenia, żółtka, maślankę Polską, roztopione masło Polskie i cukier. Miksujemy do otrzymania bardzo gładkiej masy.
W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli, delikatnie dodajemy sztywną pianę do zmiksowanego ciasta (mieszamy tak, by piana nie opadła).
Gofrownicę rozgrzewamy i przed smażeniem smarujemy roztopionym masłem klarowanym. Gofry pieczemy po około 3-4 minuty, studzimy na kratce.
Podajemy posypane cukrem pudrem, z jagodami lub ulubionymi owocami.