Mus czekoladowy z sosem truskawkowo-jogurtowym

Mocno czekoladowy, pyszny i do tego prosty w przygotowaniu mus z czekolady, śmietanki Polskiej i mleka Wypasionego. Z nutą rozmarynu i sosem jogurtowo-truskawkowym. Zachwyci niejednego łasucha!

Składniki

na 4 porcje:

  • 330 ml śmietanki Polskiej 30%
  • 75 ml mleka Wypasionego 3,2%
  • 450 g czekolady gorzkiej
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 60 g cukru
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 1,5 łyżeczki czerwonego tłuczonego pieprzu
  • 350 g jogurtu Polskiego naturalnego
  • 450 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • miód do smaku
  • kruche maślane ciasteczka
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania

Śmietankę Polską i mleko Wypasione podgrzewamy w rondelku z cukrem i rozmarynem na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru i pochłonięcia aromatu rozmarynu. Gdy płyn zawrze na ściankach rondelka, wyciągamy rozmaryn i zalewamy pokruszone tabliczki czekolady. Dokładnie mieszamy szpatułką, aż czekolada się rozpuści, a mus stanie się gładki i błyszczący. Przelewamy mus do ładnych szklanek, studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na około godzinę, aby mus stężał.

Miksujemy jogurt Polski z truskawkami, dodajemy czerwony pieprz oraz miód do smaku.

Kruche ciasteczka kruszymy w dłoniach na nieregularne kształty.

Do musu w szklankach dodajemy sos truskawkowo-jogurtowy, całość obsypujemy kruszonymi ciasteczkami. Deser dekorujemy listkami mięty.

 

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
1+6 =