Mocno czekoladowy, pyszny i do tego prosty w przygotowaniu mus z czekolady, śmietanki Polskiej i mleka Wypasionego. Z nutą rozmarynu i sosem jogurtowo-truskawkowym. Zachwyci niejednego łasucha!
na 4 porcje:
Śmietankę Polską i mleko Wypasione podgrzewamy w rondelku z cukrem i rozmarynem na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru i pochłonięcia aromatu rozmarynu. Gdy płyn zawrze na ściankach rondelka, wyciągamy rozmaryn i zalewamy pokruszone tabliczki czekolady. Dokładnie mieszamy szpatułką, aż czekolada się rozpuści, a mus stanie się gładki i błyszczący. Przelewamy mus do ładnych szklanek, studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na około godzinę, aby mus stężał.
Miksujemy jogurt Polski z truskawkami, dodajemy czerwony pieprz oraz miód do smaku.
Kruche ciasteczka kruszymy w dłoniach na nieregularne kształty.
Do musu w szklankach dodajemy sos truskawkowo-jogurtowy, całość obsypujemy kruszonymi ciasteczkami. Deser dekorujemy listkami mięty.