Kruche, maślane ciasteczka z okienkiem, przez które wyłania się ulubiony dżemem - czy nie brzmi to, jak idealny dodatek do kawy lub herbaty? Koniecznie sprawdź nasz przepis i zaskocz swoich domowników lub gości!
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Masło Polskie, mąkę, oba cukry, jajko i sól łączymy, zagniatamy na jednolitą masę. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy porcjami na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Z ciasta wykrawamy dowolne kształty, np. kółka, serca. W połowie ciasteczek wykrawamy dowolne mniejsze kształty w środku.
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w w temperaturze 180°C ok. 12-13 minut (do lekkiego zarumienienia). Wyjmujemy, studzimy.
Dżem (lub konfitura) do przekładania powinny mieć dość gęstą, ale gładką konsystencję. Jeśli dżem jest z kawałkami owoców, przecieramy go przez sitko. Możemy delitkanie podgrzać. Rozsmarowujemy go na "pełnych" ciasteczkach, przykrywamy ciasteczkiem z wykrojonym otworem. Posypujemy cukrem pudrem.