Sezon na truskawki to znakomita okazja do wykorzystania tych soczystych owoców w wariacjach na temat znanych i lubianych przepisów. Na przykład tiramisu.
250 g Mascarpone Kuchmistrza, schłodzonego
250 ml śmietanki Polskiej 36%, schłodzonej
50 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
400 g świeżych truskawek
50 g cukru
pół szklanki słabej, świeżo zaparzonej kawy
biszkopty (podłużne lub okrągłe)
kakao do posypania
Śmietankę Polską ubijamy na sztywno. Dodajemy przestudzoną czekoladę, dokładnie mieszamy. Delikatnie łączymy z Mascarpone Kuchmistrza (lub miksujemy na najmniejszych obrotach) tylko do połączenia się składników (zbyt długo ubijana masa może się zwarzyć).
Truskawki miksujemy z cukrem na sos.
Przygotowujemy pucharki lub szklaneczki. Na dno wykładamy biszkopty lub ich kawałki nasączone w kawie, następnie porcję masy z mascarpone i porcję sosu truskawkowego. Na to wykładamy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych w kawie i kolejną porcję kremu.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy kakao i dekorujemy, np. przełamanym biszkoptem i truskawkami.