Murzynek z sosem czekoladowym

To jedno z tych ciast, które najczęściej pojawia się na polskich stołach. My proponujemy jego wersję z pysznym sosem czekoladowym.

Składniki

  • szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego Polskiego
  • 2 jajka
  • masło Polskie do formy
  • 150 g malin
  • 1-2 gałązki mięty

Na sos czekoladowy:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 4-5 łyżek śmietanki Polskiej 30%

Sposób przygotowania

Łączymy cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier waniliowy. Dodajemy powidła, wlewamy olej, roztrzepane jajka oraz jogurt. Wszystko starannie mieszamy.

Formę do pieczenia smarujemy masłem, wlewamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy 45 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. Wyjmujemy, studzimy. Miętę opłukujemy, osuszamy.

Tabliczkę czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę, mieszamy.

Ciasto kroimy na porcje, nakładamy na talerze. Polewamy ciepłym sosem czekoladowym, dekorujemy malinami i miętą.

Podpowiedzi

  • Możemy również przygotować wariant ciasta czekoladowego bez laktozy - wystarczy zamienić wybrane składniki na produkty bez laktozy.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
6+3 =