90 lat nieustannego rozwoju
MLEKOVITY

start-image

Początek

Powstanie Zakładu w Wysokiem Mazowieckiem, który zatrudniał wówczas 30 osób i zajmował się wyłącznie produkcją serów i masła.

  • 1947 r.

    Utworzenie Delegatury Centrali Mleczarsko–Jajczarskiej.

  • 1950 r,

    Powołanie Powiatowego Zakładu Mleczarskiego, który wytwarza - obok masła i serów - również śmietanę, twarogi i lody.

  • 1957 r.

    Utworzenie Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej.

  • 1962

    Oddanie do użytku hal produkcyjnych: serowni, masłowni, aparatowni, galanterii mleczarskiej i paczkowni.

second-image

1992 r.

Ewolucja wizerunku

Prezes Zarządu Dariusz Sapiński nadał spółdzielni nazwę MLEKOVITA i opracował logo firmy.

  • 1994 r.

    Uruchomienie produkcji sera typu feta.

  • 1995 r.

    Uruchomienie pierwszej linii do produkcji mleka UHT w opakowaniach kartonowych.

  • 1997 r,

    Przejęcie pakietu większościowego akcji w Spółce w Morągu.

  • 1997 r.

    Oddanie do użytku obiektu produkcyjnego wraz z linią do produkcji produktów UHT: śmietanki, mleka smakowego i mleka zagęszczonego

1998 r.

MLEKOVITA z certyfikatem!

Uzyskanie certyfikatu ISO 9001 oraz utworzenie pierwszego Oddziału Dystrybucyjnego w Chrzanowie.

  • 1999 r.

    Uruchomienie linii do produkcji bezwodnego tłuszczu mlecznego (masła klarowanego).

  • 2000 r.

    Uruchomienie linii do produkcji twarożków smakowych i linii do produkcji serów konfekcjonowanych; przejęcie większościowego pakietu akcji w Spółce w Bielsku Podlaskim.

2001 r.

Nowa linia produkcji serów

Uruchomienie pierwszej linii do produkcji serów w plastrach.

  • 2002 r.

    Oddanie do użytku Fabryki Masła i Miksów Maślanych.

  • 2003 r.

    Włączenie Podhalańskiej Spółdzielni Mleczarskiej w Zakopanem w strukturę Grupy MLEKOVITA

2005 r.

Nowa linia produkcji świeżego mleka

Uruchomienie pierwszej linii do produkcji mleka świeżego i mlecznych napojów fermentowanych.

  • 2007 r.

    Przyłączenie do Grupy Mlekovita Spółdzielni Mleczarskich w Lubawie i w Działdowie.

2008 r.

Rozwijamy technologię

Uruchomienie najnowocześniejszych w kraju linii do produkcji: masła (w centrali firmy w Wysokiem Mazowieckiem), serków ziarnistych (w Zakładzie w Lubawie) i serów Mozzarella (w Zakładzie w Zakopanem).

  • 2009 r.

    Dołączenie SM „Kurpie” w Baranowie do Grupy MLEKOVITA; uruchomienie nowej Fabryki Przetwórstwa Mleka, fabryki do produkcji sera Mozzarella w Kaliningradzie.

2010 r.

Najwięksi na świecie!

Uruchomienie największej na świecie Fabryki Konfekcjonowania Sera, nowej linii rozlewni mleka, pakowaczki do serów topionych w kubkach oraz linii do pakowania serów ziarnistych w dwudzielnych kubkach (Zakład w Lubawie).

  • 2011 r.

    Uruchomienie Fabryki Produktów Fermentowanych oraz przyłączenie do Grupy MLEKOVITA Obrzańskiej Spółdzielni Mleczarskiej w Kościanie (wraz z oddziałem w Pyrzycach) i Spółdzielni Mleczarskiej w Suszu.

  • 2012 r.

    Włączenie w struktury Grupy Spółdzielni Mleczarskiej w Białej Podlaskiej oraz Rzeszowskiej Spółdzielni Mleczarskiej RESMLECZ w Trzebownisku.

2013 r.

85-lecie MLEKOVITY

Uruchomienie pierwszej na rynku mleczarskim hurtowni Cash&Carry; otwarcie nowych obiektów inwestycyjnych: nowoczesnej proszkowni, linii napełniającej do produkcji mleka i produktów w procesie UHT wraz z systemem opakowaniowym oraz zmodernizowanej i rozbudowanej jedynej w branży oczyszczalni ścieków produkującej w procesie fermentacji biogaz służący jako paliwo do produkcji energii.

2014 r.

Spółdzielnia w Sanoku w Grupie MLEKOVITA

Włączenie w struktury Grupy MLEKOVITA Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Sanoku; oddanie do użytku Centrum Badań i Rozwoju

  • 2015 r.

    Powiększenie struktur Grupy MLEKOVITA o Tomaszowską Spółdzielnię Mleczarską w Tomaszowie Lubelskim oraz fabrykę serów pleśniowych w Baranowie.

  • 2016 r.

    Włączenie w struktury Grupy MLEKOVITA Zakładu Mleczarskiego w Łaszczowie; otwarcie hurtowni Cash & Carry w Wysokiem Mazowieckiem, Kościanie i Białej Podlaskiej.

2017 r.

Nowa Fabryka Proszków Mlecznych

Ukończenie budowy największej inwestycji w historii firmy: Fabryki Proszków Mlecznych w centrali Grupy MLEKOVITA. Uruchomiono również m.in. linię do produkcji i pakowania paluszków serowych oraz pakowaczkę sera topionego w kostkach

2018 r.

Rok jubileuszu rokiem intensywnego rozwoju

Po 90 latach istnienia MLEKOVITA to już 20 zakładów - w 2018 r. powiększyła się o zakłady w Kaliszu z jej oddziałem w Koźminie Wielkopolskim oraz w Świeciu. W centrali Grupy MLEKOVITA uruchomiono produkcję w nowej Fabryce Proszków Mlecznych, wprowadzając na rynek m.in. produkty w kategorii sport & fitness, w tym koncentraty białek serwatkowych WPC 80. Pracę rozpoczęła też pierwszą polska linia do produkcji sera topionego w plastrach, dla wygody użytkowania ułożonych w stosy. Produkowany na niej ser topiony Cheddar jest dedykowany przede wszystkim do burgerowego menu.

  • 2019 r.

    Rok pod znakiem inauguracji nowych produktów, marek oraz projektów biznesowych. Możliwości Fabryki Proszków Mlecznych pozwoliły rozszerzyć asortyment w kategorii sport i fitness o smakowe warianty koncentratów białek serwatkowych WPC 80 w linii SBA. Wzbogacona została także linia przekąsek - MLEKOVITA rozszerzyła park maszynowy o linię do pakowania przekąsek serowo-mięsnych.

2020 r.

Dynamiczny rozwój w trudnych czasach

Pomimo światowego kryzysu spowodowanego pandemią MLEKOVITA bije kolejne rekordy przychodów. Rozpoczęła się budowa mroźni wraz z magazynami o powierzchni 8 tys. metrów kwadratowych. W zakładzie w Pilicy uruchomiono jedyną w Polsce linię technologiczną do produkcji batoników twarogowych, a w zakładzie w Świeciu - nową linię technologiczną do produkcji mleka zagęszczonego w tubkach i kajmaku. Wychodząc naprzeciw potrzebom konsumentów i realizując strategię społecznej odpowiedzialności biznesu, MLEKOVITA uruchomiła dwa sklepy internetowe: sba.com.pl z produktami o dużej zawartości białka oraz mlekovitka.pl z szerokim asortymentem produktów. Pojawiło się pierwsze wydanie kwartalnika "Dobry Gospodarz".

  • 2021 r.

    Grupa Mlekovita rośnie w siłę: najważniejszym wydarzeniem roku było uruchomienie i uroczyste otwarcie największego i najnowocześniejszego centrum logistycznego w mleczarstwie, zlokalizowanego w centrali w Wysokiem Mazowieckiem. W 2021 r. do Grupy MLEKOVITA dołączyły Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Ostrowcu Świętokrzyskim i Kaliska Spółdzielcza Grupa Producentów Mleka w Kaliszu (liczba zakładów produkcyjnych skupionych pod szyldem MLEKOVITY wzrosła do 22). Uruchomione zostało też 34. centrum logistyczne - hurtownia we Wrocławiu.

2022 r.

30 lat marki MLEKOVITA

Rok jubileuszu 30-lecia marki MLEKOVITA - z tej okazji odbył się szereg wydarzeń, m.in. I Ogólnopolskie Forum Partnerów Biznesowych, Wypasiony Piknik, I Ogólnopolski Mleczarski Kongres Handlu, odsłonięcie tablicy pamiątkowej na cześć twórcy marki i jej logo Prezesa Zarządu Grupy Mlekovita Dariusza Sapińskiego, połączone z poświęceniem nowych inwestycji w centrali Grupy. Jubileuszową oprawę otrzymało również otwarcie nowej fabryki serów dojrzewających w Białej Podlaskiej.

  • 2023 r.

    Minęło 95 lat mleczarstwa w powiecie wysokomazowieckim. MLEKOVITA w 2023 r. zorganizowała szereg wydarzeń, m.in. II Ogólnopolskie Forum Partnerów Biznesowych, I Mleczarski Kongres Innowacyjnego Rolnictwa, II Ogólnopolski Mleczarski Kongres Handlu oraz I Ogólnopolski Mleczarski Kongres Energetyczny. Do Grupy Mlekovita dołączyły trzy nowe zakłady: w Czarnkowie i Chodzieży oraz w Miechowie-Charsznicy.