Delikatny, pyszny, kajmakowy... kremowy sernik bez pieczenia to oryginalna propozycja na deser na co dzień i od święta. Koniecznie sięgnij po nasz szybki i sprawdzony przepis!
Kruchy spód:
Masa serowo-makowa:
Polewa:
Do posypania:
Wszystkie składniki poza śmietanką powinny być w temperaturze pokojowej. Śmietanka powinna być mocno schłodzona.
Herbatniki kruszymy i miksujemy z orzeszkami na niezbyt drobny proszek. Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy do pokruszonych herbatników z orzeszkami i dokładnie mieszamy. Masą herbatnikową wykładamy spód tortownicy. Wstawiamy do zamrażarki na 15 minut.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Odstawiamy do ostygnięcia.
Do miski przekładamy twaróg sernikowy. Dodajemy kajmak i cukier z wanilią. Miksujemy na jednolitą masę. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do masy twarogowej i dokładnie mieszamy.
Śmietankę ubijamy i dodajemy do masy serowej. Delikatnie i dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy na herbatnikowy spód. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Do rondelka dodajemy 200 g czekoladowego kajmaku, dodajemy 3 łyżki mleka i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż polewa stanie się płynna. Dodajemy masło i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Polewą polewamy wierzch sernika i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy ponownie do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.
Przepis przygotował dla Was: