Kajmakowy sernik bez pieczenia

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki poza śmietanką powinny być w temperaturze pokojowej. Śmietanka powinna być mocno schłodzona.

Herbatniki kruszymy i miksujemy z orzeszkami na niezbyt drobny proszek. Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy do pokruszonych herbatników z orzeszkami i dokładnie mieszamy. Masą herbatnikową wykładamy spód tortownicy. Wstawiamy do zamrażarki na 15 minut.

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Odstawiamy do ostygnięcia. 

Do miski przekładamy twaróg sernikowy. Dodajemy kajmak i cukier z wanilią. Miksujemy na jednolitą masę. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do masy twarogowej i dokładnie mieszamy.

Śmietankę ubijamy i dodajemy do masy serowej. Delikatnie i dokładnie mieszamy.

Masę przekładamy na herbatnikowy spód. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Do rondelka dodajemy 200 g czekoladowego kajmaku, dodajemy 3 łyżki mleka i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż polewa stanie się płynna. Dodajemy masło i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. 

Polewą polewamy wierzch sernika i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawieamy ponownie do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.

Przepis przygotował dla Was:

Grzegorz z