Sernik z kajmakiem i migdałami

Kajmakowe wypieki kojarzą się głównie z wielkanocnymi mazurkami. My Kajmak Kuchmistrza wykorzystaliśmy również do "polania" sernika, który sprawdzi się nie tylko od święta.

Składniki

Spód:

  • 100 g masła Polskiego
  • 400 g ciasteczek owsianych

Masa twarogowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego premium 18% Na Polski Stół
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200 ml śmietanki Polskiej 30%
  • 50 g masła Polskiego
  • 1 budyń śmietankowy

Wierzch:

  • 250 g Kajmaku Kuchmistrza
  • 100-120 g migdałów, płatków migdałowych i/lub ulubionych bakalii

Sposób przygotowania

Ciastka dokładnie kruszymy (np. przy pomocy blendera). Masło Polskie roztapiamy, dodajemy do pokruszonych ciastek. Mieszamy na jednolitą masę, którą po przygotowaniu wykładamy na spód i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wyrównujemy, wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.

Przygotowujemy masę twarogową. Masło Polskie roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Do twarogu sernikowego Na Polski Stół dodajemy jajka, cukier puder, śmietankę Polską, budyń śmietankowy i przestudzone masło. Całość krótko miksujemy na jednolitą masę (tylko do połączenia składników).

Gotową masę przelewamy do tortownicy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. i pieczemy ok. 70-80 minut. Upieczony sernik lekko studzimy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Jeszcze ciepły sernik dekorujemy, rozprowadzając na powierzchni Kajmak Kuchmistrza (możemy go wcześniej nieco podgrzać, np. w kąpieli wodnej).

Dekorujemy migdałami, płatkami migdałowymi i/lub innymi bakaliami. 

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
5+3 =