By tradycyjne pączki się nie przejadły, warto czasem sięgnąć po mniej klasyczny wariant. Na przykład z Kajamakiem Kuchmistrza. Idealne nie tylko na Tłusty Czwartek!
Z drożdży, 1 łyżki cukru, 100 ml letniego mleka Wypasionego i 3 łyżek mąki przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy, mieszamy z wyrośniętymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, pod koniec dodając rozpuszczone masło Polskie. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (ciasto powinno lekko kleić się do ręki). Wyrobione ciasto formujemy w kulę, odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na ok. 1,5 godz.).
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na grubość około 1-1,5 cm. Szklanką o średnicy ok. 6-7 cm wykrawamy krążki, nakładamy porcję Kajmaku Kuchmistrza i formujemy z ciasta kulki. Odkładamy do wyrośnięcia, a następnie smażymy na maśle klarowanym po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładamy do odsączenia na bibułkę lub ręcznik papierowy.
Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy kajmakiem.