Pączki z Kajmakiem Kuchmistrza

By tradycyjne pączki się nie przejadły, warto czasem sięgnąć po mniej klasyczny wariant. Na przykład z Kajamakiem Kuchmistrza. Idealne nie tylko na Tłusty Czwartek!

Składniki

  • 100 g masła Polskiego
  • 600 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka Wypasionego 3,2%
  • 20 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru z wanilią
  • pół łyżeczki soli
  • Kajmak Kuchmistrza do nadziewania oraz dekoracji
  • masło klarowane do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

Z drożdży, 1 łyżki cukru, 100 ml letniego mleka Wypasionego i 3 łyżek mąki przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Mąkę przesiewamy, mieszamy z wyrośniętymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, pod koniec dodając rozpuszczone masło Polskie. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (ciasto powinno lekko kleić się do ręki). Wyrobione ciasto formujemy w kulę, odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na ok. 1,5 godz.).

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na grubość około 1-1,5 cm. Szklanką o średnicy ok. 6-7 cm wykrawamy krążki, nakładamy porcję Kajmaku Kuchmistrza i formujemy z ciasta kulki. Odkładamy do wyrośnięcia, a następnie smażymy na maśle klarowanym po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładamy do odsączenia na bibułkę lub ręcznik papierowy.

Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy kajmakiem.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
2+6 =