Szybka i prosta w wykonaniu tarta z czekoladowym kremem na bazie Mascarpone Kuchmistrza i ulubionymi owocami to deser, który sprawdzi się na każdą okazję.
Ciasto:
200 g zimnego masła Polskiego
350 g mąki pszennej
2 jajka
60 g cukru pudru
szczypta soli
Krem czekoladowy:
500 g Mascarpone Kuchmistrza
150 g gorzkiej czekolady
200 g mlecznej czekolady
Do dekoracji:
500-600 g owoców, np. borówek, jeżyn, truskawek, malin
Zimne masło Polskie kroimy w kostkę, dodajemy do przesianej mąki i szybko siekamy nożem. Dodajemy jajka, cukier, sól i zagniatamy ciasto, z którego następnie formujemy kulę. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez ok. godzinę.
Formę do tarty (o średnicy ok. 30 cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką pszenną. Wykładamy do niej schłodzone ciasto rozwałkowane na grubość ok. 3 mm. Nakłuwamy ciasto widelcem, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 min.
Piekarnik nagrzewamy do 200ºC, wstawiamy zmrożone ciasto i pieczemy 25-30 minut do zarumienienia i wypieczenia spodu. Wyjmujemy, studzimy.
Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Obie czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Mascarpone Kuchmistrza dobrze ucieramy, dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy krótko do połączenia się składników. Gotowy krem wykładamy na wystudzony spód tarty, wyrównujemy, dekorujemy owocami. Wkładamy do lodówki do stężenia kremu.
Tartę przed podaniem wyjmujemy z lodówki na ok. 30 minut wcześniej, by krem nabrał odpowiedniej konsystencji.
Z ciasta możemy również przygotować mniejsze tartaletki. Minitarty pieczemy krócej, ok. 12–15 minut lub do wypieczenia kruchego ciasta.