Maślana babka czekoladowa

Pyszna, aromatyczna, maślana i czekoladowa - ta prosta i szybka w przygotowaniu babka przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi czekoladowych słodkości.

Składniki

Ciasto:

125 g miękkiego masła Polskiego

½ szklanki mleka Wypasionego 3,2%

3/4 szklanki drobnego cukru

2 jajka

100 g gorzkiej czekolady

1 i ¼  szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

Polewa:

100 g czekolady deserowej lub gorzkiej

50 g masła Polskiego

Sposób przygotowania

Czekoladę roztapiamy. Miękkie masło Polskie ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej po jednym jajku, za każdym razem dobrze ubijając masę. Przestudzoną, ale wciąż płynną czekoladę mieszamy lub krótko miksujemy z ubitą masą.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao, następnie partiami na przemian z mlekiem Wypasionym dodajemy do masy czekoladowej, za każdym razem miksując do uzyskania jednolitego ciasta. 

Przekładamy do posmarowanej masłem Polskim formy na babkę (do 2/3 jej objętości) i pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C (po tym czasie sprawdzamy ciasto patyczkiem, bo w zależności od wielkości foremki czas pieczenia może się wydłużyć do ok. 50 min).

Przygotowujemy polewę czekoladową: czekoladę łamiemy na kosteczki, masło Polskie również kroimy w kosteczkę, wkładamy do rondelka i cały czas mieszając, roztapiamy (nie gotujemy, rondelek trzymamy na małym ogniu). Polewamy babkę.
 

Podpowiedzi

  • Babkę możemy również przygotować z ulubionymi dodatkami, np. kawałkami czekolady, wydrylowanymi wiśniami, pokrojoną gruszką (dodajemy je do gotowego ciasta przed upieczeniem; owoce możemy wyłożyć na wierzchu, gdy ciasto pieczemy w blaszce lub keksówce).

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
3+5 =