Pyszna, aromatyczna, maślana i czekoladowa - ta prosta i szybka w przygotowaniu babka przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi czekoladowych słodkości.
Ciasto:
125 g miękkiego masła Polskiego
½ szklanki mleka Wypasionego 3,2%
3/4 szklanki drobnego cukru
2 jajka
100 g gorzkiej czekolady
1 i ¼ szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Polewa:
100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
50 g masła Polskiego
Czekoladę roztapiamy. Miękkie masło Polskie ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej po jednym jajku, za każdym razem dobrze ubijając masę. Przestudzoną, ale wciąż płynną czekoladę mieszamy lub krótko miksujemy z ubitą masą.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao, następnie partiami na przemian z mlekiem Wypasionym dodajemy do masy czekoladowej, za każdym razem miksując do uzyskania jednolitego ciasta.
Przekładamy do posmarowanej masłem Polskim formy na babkę (do 2/3 jej objętości) i pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C (po tym czasie sprawdzamy ciasto patyczkiem, bo w zależności od wielkości foremki czas pieczenia może się wydłużyć do ok. 50 min).
Przygotowujemy polewę czekoladową: czekoladę łamiemy na kosteczki, masło Polskie również kroimy w kosteczkę, wkładamy do rondelka i cały czas mieszając, roztapiamy (nie gotujemy, rondelek trzymamy na małym ogniu). Polewamy babkę.