Chłodnik z botwinką

Maślanka Polska, śmietana Polska, botwinka, ogórek, rzodkiewka i koperek - to prawie wszystko, co potrzebne do przygotowania naszej sycącej zupy na zimno. Chłodnik z botwinką, bo o nim mowa, najlepiej smakuje w ciepłe, wiosenne i upalne letnie dni.

Składniki

  • pęczek botwinki z buraczkami
  • szklanka bulionu warzywnego
  • ogórek
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek koperku
  • 400 g śmietany Polskiej 18%
  • 200 g maślanki naturalnej Polskiej 
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Botwinkę myjemy, liście siekamy, buraczki kroimy w drobną kostkę. Zalewamy bulionem, gotujemy 15 min, studzimy.

Rzodkiewki myjemy, odcinamy ogonki, trzemy na tarce o dużych oczkach. Ogórek obieramy, kroimy w kostkę. Koperek płuczemy, siekamy.

Do botwinki dodajemy maślankę oraz śmietanę. Dokładamy rzodkiewki, ogórek, koperek, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, wstawiamy na 2-3 godz. do lodówki.

Zimny chłodnik dokładnie mieszamy, nalewamy do szklanek.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
2+6 =