Zupa i masło klarowane? Wcale nie jest to tak nieoczywiste połączenie! W naszej jarzynowej masło klarowane wykorzystujemy do podsmażenia warzyw, dzięki czemu wzmocniony zostaje smak i aromat całej potrawy.
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na kawałki. Kalafior i brokuły oczyszczamy, dzielimy na różyczki. Cebulę oraz czosnek obieramy, siekamy.
Marchewki obieramy, opłukujemy, kroimy w słupki. Szczypiorek, lubczyk i oregano myjemy, nieco szczypiorku odkładamy, resztę siekamy, podobnie jak zioła.
Rozgrzewamy połowę masła klarowanego, podsmażamy do zeszklenia cebulę, czosnek oraz posiekany szczypiorek. Dokładamy fasolkę, kalafior, brokuły i marchewkę, smażymy 10 min.
Warzywa zalewamy 1 i 1/2 l wody, dodajemy resztę masła klarowanego, lubczyk oraz oregano. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy ok. 30 min, aż warzywa będą miękkie.
Zupę nalewamy na talerze, dekorujemy resztą szczypiorku.