Krupnik - tradycyjna polska zupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym z kaszą jęczmienną i ziemniakami. I, oczywiście, zabielana gęstą śmietaną Polską 18%!
Mięso myjemy, kroimy w kostkę, zalewamy 2 l wody, zagotowujemy, szumujemy.
Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Seler naciowymyjemy, kroimy w talarki. Pomidorki opłukyjemy, tniemy na ćwiartki. Tymianek oraz natkę myjemy, siekamy.
Do mięsa dodajemy warzywa, gotujemy 10 min. Wsypujemy kaszę, tymianek, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy ok. 30 min, aż warzywa oraz mięso będą miękkie. Śmietanę rozprowadzamy niewielką ilością gorącej zupy, wlewamy do garnka, gotujemy 5 min. Krupnik nalewamy do miseczek, posypujemy natką.