Pomidorowa to klasyka, której smak z pewnością zna każdy Polak. A przepis? Sprawdźcie nasz na tę zupę na bazie świeżych pomidorów, z makaronem i gęstą Polską śmietaną.
Marchewkę i pietruszkę obieramy, opłukujemy, kroimy w plasterki. Seler naciowy myjemy, kroimy w talarki.
Czosnek obieramy, siekamy. Pomidory sparzamy, hartujemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Oregano, natkę oraz bazylię opłukujemy, siekamy, mieszamy.
Rozgrzewamy masło klarowane, szklimy czosnek. Dodajemy seler naciowy, marchewkę, pietruszkę i połowę ziół, smażymy 5 min. Wrzucamy pomidory, smażymy 5 min. Warzywa zalewmy bulionem, gotujemy mniej więcej 20 min.
Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy łyżką cukru, solą i pieprzem, gotujemy 5 min. Śmietanę Polską rozprowadzamy niewielką ilością gorącej zupy, wlewamy do garnka, gotujemy 5 min.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, osączamy. Nakłądamy na talerze, wlewamy zupę, posypujemy resztą ziół.