Brokuły w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdzają się w sałatkach, przekąskach, ale są również doskonałe na pełnowartościowy obiad. Na przykład jako składnik zupy, której kremowej konsystencji dodaje Polska gęsta śmietana.
Brokuły oczyszczamy, dzielimy na różyczki. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki obieramy, opłukujemy, kroimy w kostkę. Seler naciowy myjemy, kroimy w talarki. Dymkę wraz ze szczypiorem oczyszczamy i siekamy.
Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek obieramy, siekamy. Kolendrę opłukujemy, 2 gałązki odkładamy, resztę siekamy.
Rozgrzewamy masło klarowane, szklimy dymki ze szczypiorem, czosnek, imbir. Dodajemy po 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego i curry, brokuły, seler naciowy, kolendrę, smażymy 10 min. Warzywa zalewamy 2 l wody, dokładamy marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy ok. 30 min.
Śmietanę Poską rozprowadzamy niewielką ilością gorącego wywaru, wlewamy do garnka, gotujemy 2 min. Zupę miksujemy. nalewamy do miseczek, ozdabiamy kolendrą.