Krem z brokułów

Brokuły w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdzają się w sałatkach, przekąskach, ale są również doskonałe na pełnowartościowy obiad. Na przykład jako składnik zupy, której kremowej konsystencji dodaje Polska gęsta śmietana.

Składniki

  • 1/2 kg brokułów
  • marchewka
  • pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • seler naciowy
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • ząbek czosnku
  • 3-centymetrowy kawałek imbiru
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 200 g śmietany Polskiej 18%
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • mielony kmin rzymski
  • curry
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Brokuły oczyszczamy, dzielimy na różyczki. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki obieramy, opłukujemy, kroimy w kostkę. Seler naciowy myjemy, kroimy w talarki. Dymkę wraz ze szczypiorem oczyszczamy i siekamy.

Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek obieramy, siekamy. Kolendrę opłukujemy, 2 gałązki odkładamy, resztę siekamy.

Rozgrzewamy masło klarowane, szklimy dymki ze szczypiorem, czosnek, imbir. Dodajemy po 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego i curry, brokuły, seler naciowy, kolendrę, smażymy 10 min. Warzywa zalewamy 2 l wody, dokładamy marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy ok. 30 min.

Śmietanę Poską rozprowadzamy niewielką ilością gorącego wywaru, wlewamy do garnka, gotujemy 2 min. Zupę miksujemy. nalewamy do miseczek, ozdabiamy kolendrą.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
6+10 =