Zupa jarzynowa z bobem i zielonym groszkiem to idealna propozycja zwłaszcza na wiosenne obiady. Bogactwo zielonych warzyw to miłe urozmaicenie codziennej diety.
Bób blanszujemy 5 min w osolonym wrzątku, przekładamy do zimnej wody, osączamy, obieramy ze skórek.
Fasolkę opłukujemy, odcinamy końcówki, kroimy na kawałki. Brokuły oczyszczamy, dzielimy na różyczki.
Tymianek i bazylię opłukujemy, odkładamy po gałązce, resztę siekamy. Por oczyszczamy, tniemy w talarki. Rozgrzewamy masło Polskie, wrzucamy por, smażymy 5 min.
Bób, fasolkę szparagową, brokuły i groszek zalewamy bulionem. Dokładamy por oraz posiekane zioła, gotujemy 20 min.
Śmietanę Polską rozprowadzamy niewielką ilością gorącej zupy, wlewamy do garnka. Dodajemy fasolę z puszki, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 10 min.
Zupę nalewamy na talerze, posypujemy listkami bazylii, ozdobiamy tymiankiem.