Serowa z kukurydzą

Zupa serowa z grzankami to świetny pomysł na rozgrzewający posiłek w jesienno-zimowym okresie. Z dodatkiem kukurydzy, na bazie sera Cheddar i Polskiej śmietanki - jej smak zachwyci na co dzień i od święta.

Składniki

  • 150 g sera Cheddar wiórki
  • 200 ml śmietanki Polskiej 12%
  • 100 g piersi kurczaka
  • marchewka
  • pietruszka
  • łodyga selera naciowego
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/3 pęczka natki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 gałązki tymianku
  • ciabatta
  • 2-3 łyżki masła klarowanego
  • sos tabasco
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Ser Cheddar wiórki zalewamy śmietanką Polską, odstawiamy, by zmiękł. Ciabattę kroimy w kostkę, na maśle klarowanym smażymy grzanki.

Marchewkę oraz pietruszkę obieramy, seler naciowy opłukujemy, warzywa tniemy w kostkę. Natkę, szczypiorek i tymianek myjemy, nieco szczypiorku odkładamy, resztę ziół siekamy.

Mięso myjemy, kroimy w kostkę, wkładamy do garnka. Dodajemy warzywa, natkę oraz tymianek. Wszystko zalewamy 2 l wody, gotujemy 20 min.

Do zupy dokładamy kukurydzę oraz ser razem ze śmietanką. Gotujemy, mieszając, aż ser się roztopi. Doprawiamy solą, pieprzem i kilkoma kroplami tabasco. Wsypujemy szczypiorek, mieszamy.

Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy grzankami, ozdabiamy resztą szczypiorku.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
7+5 =