Krem z cukinii z Polską śmietaną

Krem z cukinii to zupa idealna na lato, kiedy jest sezon na to warzywo, ale ta zupa sprawdzi się bez względu na porę roku. A aksamitnej konsystencji nadaje jej dodatek Polskiej gęstej śmietany.

Składniki

  • 200 g filetów z kurczaka
  • 2 cukinie
  • por
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 3 ziemniaki
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • koper włoski
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • 2 gałązki bazylii
  • 200 g śmietany Polskiej 18%
  • 2-3 łyżki pesto z bazylii
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego

Sposób przygotowania

Mięso kroimy w kostkę, zalewamy 2 l wody, zagotowujemy, szumujemy. Por i cukinie myjemy, kroimy w słupki. Dymki ze szczypiorem oczyszczamy, czosnek obieramy, siekamy. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki obobieramy, opłukujemy, kroimy w kostkę. Koper włoski oczyszczamy, kroimy w piórka.

Zioła myjemy, gałązkę bazylii odkładamy, resztę siekamy. Rozgrzewamy masło klarowane, szklimy dymkę ze szczypiorem i czosnek. Wrzucamy por, smażymy 5 min. Dokładamy resztę warzyw, smażymy 10 min, dodajemy do mięsa. Wsypujemy zioła, doprawiamy solą oraz pieprzem, gotujemy 30 min.

Śmietanę Polską rozprowadzamy niewielką ilością gorącej zupy, wlewamy do garnka, gotujemy 5 min.

Zupę miksujemy, porządnie podgrzewamy. Dokłądamy pesto z bazylii, dokładnie mieszamy. Krem z cukinii nalewamy do miseczek, dekorujemy bazylią.

Dodatkowo każdą porjcę zupy możemy udekorować kleksem śmietany Polskiej.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
2+9 =