Krem z cukinii to zupa idealna na lato, kiedy jest sezon na to warzywo, ale ta zupa sprawdzi się bez względu na porę roku. A aksamitnej konsystencji nadaje jej dodatek Polskiej gęstej śmietany.
Mięso kroimy w kostkę, zalewamy 2 l wody, zagotowujemy, szumujemy. Por i cukinie myjemy, kroimy w słupki. Dymki ze szczypiorem oczyszczamy, czosnek obieramy, siekamy. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki obobieramy, opłukujemy, kroimy w kostkę. Koper włoski oczyszczamy, kroimy w piórka.
Zioła myjemy, gałązkę bazylii odkładamy, resztę siekamy. Rozgrzewamy masło klarowane, szklimy dymkę ze szczypiorem i czosnek. Wrzucamy por, smażymy 5 min. Dokładamy resztę warzyw, smażymy 10 min, dodajemy do mięsa. Wsypujemy zioła, doprawiamy solą oraz pieprzem, gotujemy 30 min.
Śmietanę Polską rozprowadzamy niewielką ilością gorącej zupy, wlewamy do garnka, gotujemy 5 min.
Zupę miksujemy, porządnie podgrzewamy. Dokłądamy pesto z bazylii, dokładnie mieszamy. Krem z cukinii nalewamy do miseczek, dekorujemy bazylią.
Dodatkowo każdą porjcę zupy możemy udekorować kleksem śmietany Polskiej.