Grillowane warzywa kojarzą się z latem i wakacjami, ale dzięki przygotowaniu na patelni grillowej lub grillu elektrycznym ich wyjątkowy smak możesz poczuć również zimą. Sprawdź nasz przepis na sałatkę z grillowanych warzyw z dodatkiem sera Favita do grillowania i sałatek, która sprawdzi się i jako samodzielny posiłek, jak i dodatek do dań obiadowych.
Warzywa oczyszczamy, kroimy w plastry lub podłużne kawałki, oprószamy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Wszystkie grillujemy na patelni grillowej natłuszczonej niewielką ilością masła klarowanego lub na klasycznym grillu.
Ser Favita do grillowania i sałatek kroimy w plastry, grillujemy – na patelni grillowej po ok. 2 minuty z każdej strony.
Cebulę kroimy w piórka.
Nakładamy na talerze: rukolę, porcję warzyw, odrobinę cebuli i 2-3 plastry zgrillowanego sera Favita. Możemy doprawić do smaku.