Karkówka grillowana z limonką

Składniki

  • 1/2 kg karkówki
  • 3 limonki
  • 4 gałązki kolendry
  • 2 chili
  • oliwa
  • 50 g masła klarowanego
  • mielona kolendra
  • kmin rzymski
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Karkówkę myjemy, kroimy w plastry, lekko rozbijamy, następnie kroimy w sporą kostkę. Chili kroimy, usuwamy pestki, siekamy. Jedną limonkę parzymy, ocieramy skórkę i wyciskamy sok, pozostałe kroimy na cząstki. Kolendrę opłukujemy, siekamy.

Łączymy 3 łyżki oliwy, połowę posiekanej kolendry, skórkę i sok z limonki, chili, sól, pieprz, po łyżeczce mielonej kolendry oraz kminu rzymskiego. Mięso obtaczamy w marynacie, odkładamy na co najmniej 2 godz. do lodówki.

Masło klarowane topimy. Karkówkę osączamy z marynaty, nadziewamy na szpadki. Układamy na rozgrzanym grillu, pieczemy ok. 15 min, często odwracając i smarując stopionym masłem klarowanym. Nakładamy na talerz, posypujemy resztą posiekanej kolendry. Ozdabiamy cząstkami limonki.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
2+3 =