Szaszłyki z Mozzarelli i boczku

Składniki

  • 2 op. Mozzarelli classic 125 g
  • 200 g boczku w plasterkach
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 pęczki młodej dymki
  • cytryna
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Mozzarellę osączyć z zalewy, pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek sera owinąć plasterkiem boczku. 

Dymkę oczyścić, odciąć szczypior, posiekać.

Na szpadki nadziewać na przemian mozzarellę w boczku oraz kawałki dymki. Szaszłyki skropić sokiem z 1/2 cytryny i roztopionym masłem klarowanym. Ułożyć na rozgrzanym grillu, piec ok. 7 min z każdej strony, aż ser i boczek się zrumienią.

Posiekany szczypior doprawić solą oraz pieprzem, skropić sokiem z 1/2 cytryny i oliwą. Sałatkę nałożyć na talerze, obok umieścić szaszłyki.

Podawać na ciepło.

Podpowiedzi

  • W tym przepisie możemy wykorzystać Mozzarellę maxi lub Mozzarellę mini lub mini-mini - minikulek mozzarelli nie kroimy, ale każdą owijamy boczkiem.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
3+3 =