Jak połączyć słodkie i wytrawne smaki w jednym daniu z grilla? Wystarczy soczysta gruszka i ser pleśniowy la Polle Polish Bleu z niebieską szlachetną pleśnią.
150 g sera pleśniowego la Polle Polish Bleu
3 gruszki
5 łyżek miodu
kilka połówek orzechów włoskich
kilka listków świeżej mięty
świeżo zmielony czarny pieprz
Ser la Polle Polish Bleu wyjmujemy z lodówki nieco wcześniej (ok. 30 min), by w temperaturze pokojowej uzyskał odpowiednią konsystencję i pełen aromat. Kroimy w plasterki lub mniejsze kawałki.
Gruszki kroimy na połówki (możemy obrać, ale niekoniecznie), wycinamy gniazda nasienne i grillujemy (najlepiej na grillu elektrycznym lub patelni grillowej). Wykładamy na talerz, polewamy miodem, układamy ser la Polle Polish Bleu, dekorujemy połówkami orzechów włoskich i listkami mięty. Posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem do smaku (możemy podać również bez pieprzu).