La Polle Camembert z grilla można podawać w najróżniejszych formach: z sosem żurawinowym, z grillownymi warzywami, miodem i orzechami. Można też przygotować do nich puszyste drożdżowe bułeczki.
Zaczyn*:
2 dag świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka Wypasionego 3,2%
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 płaska łyżka cukru
Ciasto:
1/2 kg pszennej mąki (typ 450)
1 szklanka (250 ml) ciepłej wody
1 czubata łyżka brązowego cukru (można zastąpić białym)
5 dag masła Polskiego roztopionego i przestudzonego
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka mąki do wysypania miski
Nadzienie:
2 opakowania La Polle Camembert na grill z sosem żurawinowym
Dodatki:
5 dag szynki długodojrzewającej pokrojonej na małe kawałki
3 łyżki suszonej cebuli
4 łyżki oliwek pokrojonych na cienkie plasterki
5 odsączonych z oleju suszonych pomidorów pokrojonych na małe kawałki
Do dekoracji:
świeże zioła: tymianek, rozmaryn, majeranek
Przygotowujemy zaczyn: wszystkie składniki umieszczamy w miseczce, dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość.
Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier i sól, wlewamy wodę. Dodajemy zaczyn. Mieszamy, a następnie wyrabiamy na jednolitą masę (robotem lub ręcznie). Kiedy ciasto będzie wyrobione, dodajemy roztopione masło Polskie i wyrabiamy, aż zostanie wchłonięte, a ciasto błyszczące. Ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie wykładamy na stolnicę wysypaną mąką, wyrabiamy przez pół minuty. Dzielimy na 4 części. Do każdej dodajemy po jednym dodatku i wyrabiamy, by wszystkie kawałki dodatków rozłożyły się równomiernie w cieście.
Każdą porcję ciasta dzielimy na 6-8 części. Formujemy z nich małe bułeczki. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy 4 kokilki, pomiędzy nie układamy bułeczki, zostawiając pomiędzy nimi około 1 cm przestrzeni. Bułeczki smarujemy roztopionym masłem Polskim. Przykrywamy papierem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż będą złociste. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do przestygnięcia, usuwamy kokilki.
La Polle Camembert na grill grillujemy z obu stron przez 4-5 minut, aż przyjemnie się zarumieni i będzie miękki w środku. Ugrillowany ser wykładamy pomiędzy bułeczki. Polewamy sosem żurawinowym. Dekorujemy ziołami. Od razu podajemy.
* Do upieczenia bułeczek możemy użyć drożdży suszonych w ilości 7 gram. Wtedy wszystkie składniki zaczynu dodajemy od razu do miski wraz ze składnikami ciasta.
Przepis przygotował dla Was: