Grillowane kotleciki z dodatkiem wyrazistego sera Cheddar to danie na wzór bałkańskich cevapcici. Doskonale smakują z grilla, ale równie dobrze możesz je przygotować o każdej porze roku na patelni grillowej lub w piekarniku.
Dymki oczyszczamy i wraz ze szczypiorem siekamy, a następnie szklimy na maśle klarowanym. Kajzerkę moczymy w wodzie. Zioła opłukujemy, siekamy.
Łączymy mięso mielone, odciśniętą kajzerkę, jajko, dymkę, ser Cheddar oraz 3/4 ziół. Doprawiamy solą oraz pieprzem, masę wyrabiamy. Formujemy podłużne kotlety, obtaczamy w bułce tartej, nadziewamy na szpadki. Układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy 10-15 min z każdej strony lub pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st.
Przenosimy na talerz, posypujemy resztą ziół.