Prosta w wykonaniu i bardzo pożywna sałatka z serem Favita i kaszą świetnie sprawdzi się na bezmięsny obiad czy kolacja. To także świetna propozycja do lunchboxu.
na 5 porcji:
Kaszę bulgur płuczemy pod bieżącą wodą, następnie gotujemy w dwóch szklankach wody na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Doprawiamy solą do smaku. Do ugotowanej kaszy dodajemy 4 łyżki masła klarowanego i mieszamy, aby masło oblepiło kaszę bulgur.
Dynie, seler oraz marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę 1 cm x 1 cm, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z masłem klarowanym (6 łyżek) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C do momentu, aż warzywa będą złote i miękkie (około 20 minut).
Oczyszczoną pierś z indyka kroimy w paski, doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem, smażymy na maśle klarowanym, najlepiej na patelni grillowej. Ugotowaną kaszę bulgur doprawiamy sokiem z cytryny, natką pietruszki, solą i pieprzem, a następnie mieszamy z upieczonymi warzywami.
Sałatkę z pieczonych warzyw i kaszy bulgur podajemy z gorącym indykiem w głębokiej misce. Całość obsypujemy serem Favita pokrojonym w kostkę 1 cm x 1 cm i dekorujemy natką pietruszki.