Prosty i szybki w przygotowaniu, choć wymaga cierpliwości - kilka składników, kilka minut pracy i mus na bazie śmietanki Polskiej i serka Wypasionego gotowy. Potem tylko schłodzić... i można podawać gościom!
Śmietankę Polską ubijamy, łączymy z serkiem Wypasionym. Limonki parzymy we wrzątku, osuszamy. Z jednej ocieramy skórkę, z dwóch wyciskamy sok. Sok podgrzewamy, mieszamy z żelatyną.
Awokado przecinamy na pół, usuwamy pestki, wydrążamy miąższ. Wrzucamy do malaksera, dodajemy połowę skórki oraz sok z 1/2 limonki, chrzan, miksujemy. Łączymy z połową serka ze śmietanką i połową żelatyny. Doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy.
Szalotki i czosnek obieramy, kroimy na kawałki. Miksujemy z krewetkami oraz pozostałą skórką z limonki. Łączymy z resztą żelatyny i serka ze śmietanką, doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy.
Foremki wyściełamy folią spożywczą. Nakładamy mus z awokado, następnie mus z krewetek. Odstawiamy na co najmniej 8 godzin do lodówki.
Bazylię i koperek myjemy. Mus wyjmujemy z foremek, zdjejmujemy folię, przekładamy na talerzyki. Dekorujemy bazylią, plasterkami ogórka oraz koperkiem.