Delikatne połączenie bakłażana z Favitą idealnie sprawdzi jako przystawka nie tylko na eleganckim obiedzie lub kolacji. Świetnie sprawdzi się także podczas grillowania.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Miętę i estragon płuczemy, gałązkę mięty odkładamy, resztę ziół siekamy.
Bakłażany myjemy, kroimy w plasterki. Posypujemy czosnkiem, solą i pieprzem, smarujemy roztopionym masłem klarowanym. Układamy na blasze (lub grillu), pieczemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st.
Orzeszki siekamy, prażymy na suchej patelni. Cytrynę parzymy, osuszamy, ścieramy skórkę. Ser Favita rozcieramy ze śmietaną Polską, dodajemy zioła i skórkę z cytryny. Doprawiamy sokiem z 1/2 cytryny, solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy.
Na plastry bakłażana nakładamy farsz, zwijamy. Roladki układamy na półmisku, kropimy oliwą i sokiem z 1/2 cytryny. Posypujemy orzeszkami, dekorujemy miętą.