Roladki z bakłażana z Favitą i orzechami

Delikatne połączenie bakłażana z Favitą idealnie sprawdzi jako przystawka nie tylko na eleganckim obiedzie lub kolacji. Świetnie sprawdzi się także podczas grillowania.

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 270 g sera Favita
  • 4 łyżki śmietany Polskiej 12%
  • 2 ząbki czosnku
  • garść orzeszków ziemnych
  • 3 gałązki mięty
  • 2 gałązki estragonu
  • cytryna
  • 2 łyżki roztopionego masła klarowanego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Miętę i estragon płuczemy, gałązkę mięty odkładamy, resztę ziół siekamy.

Bakłażany myjemy, kroimy w plasterki. Posypujemy czosnkiem, solą i pieprzem, smarujemy roztopionym masłem klarowanym. Układamy na blasze (lub grillu), pieczemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st.

Orzeszki siekamy, prażymy na suchej patelni. Cytrynę parzymy, osuszamy, ścieramy skórkę. Ser Favita rozcieramy ze śmietaną Polską, dodajemy zioła i skórkę z cytryny. Doprawiamy sokiem z 1/2 cytryny, solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy.

Na plastry bakłażana nakładamy farsz, zwijamy. Roladki układamy na półmisku, kropimy oliwą i sokiem z 1/2 cytryny. Posypujemy orzeszkami, dekorujemy miętą.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
3+2 =