Wśród najpopularniejszych placków warzywnych przeważają te z cukinii. W naszym przepisie znajdziesz też brokuły i... śmietankowy serek Wypasiony. Koniecznie sprawdź naszą propozycję i daj znać pod przepisem, jak Ci smakowały!
Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki, blanszujemy 5 min w osolonym wrzątku. Osączamy, studzimy, drobno kroimy.
Cukinie płuczemy, odcinamy końcówki, trzemy na tarce o dużych oczkach. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Szczypiorek, koperek i natkę myjemy, 1-2 gałązki natki odkładamy, resztę siekamy.
Łączymy cukinie, brokuły, serek Wypasiony, bułkę tartą, czosnek, szczypiorek, koperek, natkę oraz żółtka. Doprawiamy paroma kroplami tabasco, solą i pieprzem. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy.
Rozgrzewamy masło klarowane, nakładamy ciasto, formując placki, smażymy z obu stron na rumiano. Nakładamy na talerz, dekorujemy natką.