Kulki ryżowe z Favitą

Ser Favita to nie tylko sałatki - doskonale sprawdza się także w przekąskach na ciepło. Na przykład jako wnętrze panierowanych kuler ryżowych.

Składniki

  • 1,5 szklanki ryżu
  • kostka rosołowa
  • 270 g sera Favita 
  • łyżka mąki
  • 150 g bułki tartej
  • 1-2 jajka
  • gałązka lubczyku
  • 2 gałązki bazylii
  • czarnuszka
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania

Gotujemy 2 szklanki wody, dodajemy kostkę rosołową. Wsypujemy ryż, gotujemy, aż wygotuje się cały płyn (ryż ma być rozgotowany). Studzimy w garnku.

Lubczyk i bazylię płuczemy, siekamy. Favitę kroimy w kostkę. Do ryżu dodajemy zioła, 1-2 łyżeczki czarnuszki, mąkę i łyżkę bułki tartej, doprawiamy solą oraz pieprzem, starannie wyrabiamy.

Z masy robimy placuszki, na środku kładziemy po kostce Favity, zwijamy, formując kulki. Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Rozgrzewamy masło klarowane do głębokiego smażenia. Wrzucamy partiami ryżowe kulki, smażymy na złoto. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy na ciepło.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
2+6 =