Jeśli jesteś fanem makowca i sernika? Już nie musisz wybierać! Seromakowiec to połączenie dwóch świątecznych ciast obowiązkowych: sernika z makowcem - proste i pyszne.
Spód:
Masa makowa:
Masa twarogowa:
Herbatniki blendujemy lub mielimy, dodajemy roztopione masło Polskie i łączymy do konsystencji mokrego piasku. Wykładamy na dno blaszki (np. o wymiarach 23 cm x 33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy, dociskając do dna formy.
Masę makową mieszamy z jajkiem oraz kaszą. Następnie dodajemy miks bakalii i ponownie mieszamy. Wykładamy na spód z herbatników i wyrównujemy powierzchnię.
Przygotowujemy masę twarogową. Jajka ubijamy na puszystą masę z dodatkiem obu cukrów. Następnie, miksując na średnich obrotach, porcjami dodajemy twaróg sernikowy Hanusi. Dodajemy budynie i śmietankę Polską i całość krótko miksujemy tylko do połączenia się składników w jednolitą masę. Wykładamy na masę makową i wyrównujmey powierzchnię.
Ciasto wstawiamy na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 60 minut w kąpieli wodnej (na najniższy poziom wstawiamy blaszkę z wrzącą wodą - dla utworzenia pary wodnej).
Gotowy seromakowiec po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.