Makowiec zawijany

Boże Narodzenie bez makowca? Niewiele osób wyobraża sobie taki scenariusz, dlatego mamy dla Was przepis na to pyszne ciasto w tradycyjnej, zawijanej formie.

Składniki

Ciasto drożdżowe:

500 g mąki pszennej

200 ml mleka Wypasionego 3,2%

165 g masła Polskiego

7 żółtek

50 g świeżych drożdży

6 łyżek cukru

1 cukier waniliowy

½ łyżeczki soli

Masa makowa:

850 g gotowej masy makowej

2 łyżki bułki tartej

4 białka

Lukier:

1 szklanka cukru pudru

sok z ½ cytryny lub 3-4 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania

Przygotowujemy rozczyn (składniki odejmujemy ze składników na ciasto). Do niedużego naczynia kruszymy drożdże, zasypujemy 2 łyżkami cukru, a następnie zalewamy 100 ml letniego mleka Wypasionego. Mieszamy do rozpuszczenia się drożdży, dodajemy 4 łyżki mąki. Mieszamy, by nie było grudek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło Polskie roztapiamy, studzimy. Pozostałą mąkę łączymy z mlekiem, żółtkami, solą i cukrami, dodając pod koniec rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto, robimy z niego kulę i przykryte ściereczką pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (do podwojenia objętości ciasta).

Masę makową mieszamy z bułką tartą i delikatnie łączymy z białkami ubitymi na sztywno ze szczyptą soli.

Ciasto drożdżowe dzielimy na 2-3 części, wałkujemy na prostokąty o grubości około 3 mm. Nakładamy masę makową, zostawiając ok. 1,5 cm wolnego brzegu. Zwijamy, a końce makowców zlepiamy lub podkładamy pod spód. Każdy z makowców przekładamy na natłuszczony papier do pieczenia i zawijamy w papier, zostawiając w środku ok. 1,5 cm wolnej przestrzeni na wyrośnięcie ciasta. Układamy na dużej blaszce, zostawiając dość duży odstęp od siebie i pozostawiamy jeszcze na 10-15 min w ciepłym miejscu.

Pieczemy w temperaturze 180oC przez około 35-40 minut, do złoto-brązowego koloru. Lekko studzimy, jeszcze ciepłe lukrujemy (cukier puder rozcieramy z sokiem z cytryny lub gorącą wodą) i ewentualnie dekorujemy (np. suchym makiem, kandyzowaną skórką pomarańczową).

Podpowiedzi

  • Makowiec możemy upiec na 2 dni przed świętami i przechowywać w chłodnym miejscu, przykryty ściereczką.
  • Makowiec zawijany możemy zamrozić. Przed włożeniem do zamrażarki wystarczy owinąć go folią spożywczą. Odmrażamy na około 2 godziny przed podaniem, w temperaturze pokojowej.
  • Nie mrozimy makowca polukrowanego! Lukrujemy dopiero po całkowitym rozmrożeniu.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
3+1 =