Ryba:
Sos:
Do wysmarowania naczynia:
Do podania:
Grzyby płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu do miękkości - potrwa to około 20-30 minut (w razie potrzeby dolewamy wody podczas gotowania). Odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki.
Dzwonka karpia lekko solimy i pieprzymy, panierujemy w mące, następnie strząsamy jej nadmiar. Rybę smażymy partiami na silnie rozgrzanym maśle klarowanym, aż będzie miała piękny, złoty kolor i chrupiącą skórkę.
Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem klarowanym. Układamy w nim kawałki karpia. Zapiekamy przez 10 minut.
Koperek drobno siekamy, dodajemy do śmietanki Polskiej. Dodajemy do niej także posiekane grzyby. Doprawiamy solą i mieszamy. Śmietanką zalewamy podpieczoną rybę. Wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i zapiekamy przez 15 minut - aż końce grzybów zaczną się lekko przypalać.
Gotowe danie dekorujemy gałązkami koperku.
Przepis przygotował dla Was: