Kremowy mus czekoladowo-pomarańczowy

Delikatny i kremowy śmietankowy mus czekoladowy z nutą pomarańczy to propozycja na szybki bożonarodzeniowy (i nie tylko!) deser dla każdego wielbiciela czekolady.

Składniki

500 ml śmietanki Polskiej 36%

85 g masła Polskiego

350 g gorzkiej czekolady

1,5 łyżki cukru pudru

1,5 łyżeczki kakao

7 jajek

80 ml soku wyciśniętego z pomarańczy

Sposób przygotowania

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, lekko studzimy. Do jeszcze ciepłej czekolady dodajemy żółtka, cukier puder, kakao i miksujemy. Pod koniec miksowania dodajemy pokrojone w małe kawałki miękkie masło Polskie i kontynuujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Śmietankę Polską ubijamy na sztywno. Partiami łączymy ją z całkowicie wystudzoną masą czekoladową, miksując delikatnie (na najmniejszych obrotach). Dodajemy sok pomarańczowy i dokładnie mieszamy. Gotowy mus przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny.

Dekorujemy przed podaniem.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
7+9 =