Zwykły omlet (czy naleśnik) też może zyskać wysokobiałkową odsłonę. Wystarczy przy jego przygotowaniu sięgnąć po produkty z linii Super Body Active. Dzięki dodatkowi szpinaku nabierze też pięknego zielonego koloru.
Omlet:
Do podania:
Świeży szpinak blendujemy, mrożony - rozmrażamy.
Miksujemy skyr SBA, białka i mleko wysokobiałkowe SBA z mąką, SBA WPC 80, szpinakiem i solą, aż całość nabierze konsystencji ciasta naleśnikowego.
Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością masła klarowanego, wlewamy porcję ciasta i rozprowadzamy je na patelni. Smażymy, aż lekko się przyrumieni, a następnie delikatnie obracamy i smażymy z drugiej strony. W identyczny sposób smażymy pozostałe porcje ciasta.
Przygotowujemy sos: czosnek przeciskamy przez praskę, zioła siekamy, łączymy z jogurtem wysokobiałkowym SBA. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Omlety podajemy z sosem jogurtowym, pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami. Możemy posypać wiórkami sera wysokobiałkowego SBA.