Cannelloni, czyli duże makaronowe rurki, są znakomite do wypełnienia pysznymi farszami. U nas znajdziecie przepis z wykorzystaniem popularnego sera Favita.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu, osączamy, studzimy.
Koperek płuczemy, siekamy. Suszone pomidory i oliwki odsączamy, drobno kroimy. Favitę rozcieramy ze śmietaną Polską. Dodajemy połowę koperku, suszone pomidory, oliwki, doprawiamy płatkami chili, solą oraz pieprzem, mieszamy.
Masło Polskie topimy, częścią smarujemy naczynie do zapiekania. Makaron napełniamy farszem, układamy w formie, polewamy resztą masła. Pieczemy 10-15 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st.
Sałatę myjemy, osuszamy. Cannelloni nakładamy na talerze wyścielone liśćmi sałaty. Posypujemy resztą koperku, oprószamy płatkami chili.