Zapiekanka warzywna to znakomity pomysł na szybki i pożywny obiad. Składa się z łatwo dostępnych składników, jest pełna warzyw, ziół, sera i smaku.
Bakłażany, cukinie oraz pomidory myjemy, kroimy w plasterki. Papryki opłukujemy, usuwamy gniazda nasienne, tniemy w talarki.
Zioła myjemy, odkłądamy połowę bazylii i 1/3 szczypiorku, resztę siekamy, mieszamy. Czosnek obieramy, siekamy. Masło Polskie topimy, częścią smarujemy naczynie do zapiekania. Układamy warstwami bakłażany, cukinie, paprykę oraz pomidory. Każdą warstwę posypujemy solą, pieprzem, częścią czosnku i ziół oraz serem Mozzarella. Polewamy resztą masła. Pieczemy 30 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
Przed podaniem zapiekankę posypujemy listkami bazylii, ozdabiamy odłożonym szczypiorkiem.