Zapiekanka warzywna

Zapiekanka warzywna to znakomity pomysł na szybki i pożywny obiad. Składa się z łatwo dostępnych składników, jest pełna warzyw, ziół, sera i smaku.

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 2 cukinie
  • 2 papryki
  • 4 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g sera Mozzarella wiórki
  • 4 gałązki bazylii
  • po 2 gałązki oregano i tymianku
  • pęczek szczypiorku
  • 100 g masła Polskiego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Bakłażany, cukinie oraz pomidory myjemy, kroimy w plasterki. Papryki opłukujemy, usuwamy gniazda nasienne, tniemy w talarki.

Zioła myjemy, odkłądamy połowę bazylii i 1/3 szczypiorku, resztę siekamy, mieszamy. Czosnek obieramy, siekamy. Masło Polskie topimy, częścią smarujemy naczynie do zapiekania. Układamy warstwami bakłażany, cukinie, paprykę oraz pomidory. Każdą warstwę posypujemy solą, pieprzem, częścią czosnku i ziół oraz serem Mozzarella. Polewamy resztą masła. Pieczemy 30 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.

Przed podaniem zapiekankę posypujemy listkami bazylii, ozdabiamy odłożonym szczypiorkiem.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
5+6 =