Truskawkowe tiramisu z Mascarpone Kuchmistrza

Sezon na truskawki to znakomita okazja do wykorzystania tych soczystych owoców w wariacjach na temat znanych i lubianych przepisów. Na przykład tiramisu.

Składniki

250 g Mascarpone Kuchmistrza, schłodzonego

250 ml śmietanki Polskiej 36%, schłodzonej

50 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej

400 g świeżych truskawek

50 g cukru

pół szklanki słabej, świeżo zaparzonej kawy

biszkopty (podłużne lub okrągłe)

kakao do posypania

Sposób przygotowania

Śmietankę Polską ubijamy na sztywno. Dodajemy przestudzoną czekoladę, dokładnie mieszamy. Delikatnie łączymy z Mascarpone Kuchmistrza (lub miksujemy na najmniejszych obrotach) tylko do połączenia się składników (zbyt długo ubijana masa może się zwarzyć).

Truskawki miksujemy z cukrem na sos. 

Przygotowujemy pucharki lub szklaneczki. Na dno wykładamy biszkopty lub ich kawałki nasączone w kawie, następnie porcję masy z mascarpone i porcję sosu truskawkowego. Na to wykładamy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych w kawie i kolejną porcję kremu.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy kakao i dekorujemy, np. przełamanym biszkoptem i truskawkami.

Podpowiedzi

  • Możemy również przygotować wariant deseru z kawałkami truskawek - zamiast wastwy sosu, możemy ułożyć warstwę z pokrojonych świeżych truskawek.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
2+2 =