Maślana tarta z jabłkami

Sposób przygotowania

100 g zimnego masła Polskiego siekamy z przesianą mąką. Dodajemy 60 g cukru, cukier waniliowy, jajko, śmietanę Polską i szczyptę soli, szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części, formujemy kule, owijamy folią, odkładmy na 30 min do lodówki.

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, kropimy sokiem z cytryny, oprószamy cynamonem. Na patelnię wsypujemy 100 g cukru, podgrzewamy, aż się roztopi. Nie mieszamy, co najwyżej poruszamy patelnią. Gdy cukier nabierze złotego koloru, zmniejszamy ogień, dodajmy resztę masła i szczyptę soli, mieszamy. Zdejmujemy z ognia, łączymy z jabłkami.

Ciasto wałkujemy. Jedną częścią wyściełamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem. Nakładamy jabłka z karmelem, przykrywamy drugą częścią ciasta, nakłuwamy. Pieczemy 25 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st.