Delikatny sernik z musem malinowym

Sposób przygotowania

Maliny miksujemy i przecieramy do miseczki przez drobne sitko. Dodajemy cukier i mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (grzałka góra – dół).

Masło Polskie przekładamy do rondelka i roztapiamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Twaróg sernikowy Na Polski Stół przekładamy do miski i miksujemy za pomocą blendera. Do twarogu dodajemy jajka, cukier i budyń. Miksujemy krótko na gładką i jednolitą masę. Stopniowo dodajemy roztopione masło i miksujemy, aż połączy się z masą.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem. Ciasto przelewamy do tortownicy. Wierzch wyrównujemy szpatułką.

Na wierzch masy serowej wykładamy łyżeczką mus malinowy. Staramy się, by nie zanurzał się w masie serowej. Wykałaczką robimy kilkanaście ósemek, by utworzyć esy floresy.

Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy 30 minut. Znowu zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, a sernik zostawiamy w środku na całą noc. Nie otwieramy drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia i studzenia.

Sernik wyjmujemy z piekarnika i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Kawałki sernika podajemy udekorowane malinkami i zielonymi listkami.