Tarta z czekoladowym kremem z mascarpone

Szybka i prosta w wykonaniu tarta z czekoladowym kremem na bazie Mascarpone Kuchmistrza i ulubionymi owocami to deser, który sprawdzi się na każdą okazję.

Składniki

Ciasto:

  • 200 g zimnego masła Polskiego

  • 350 g mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 60 g cukru pudru

  • szczypta soli

Krem czekoladowy:

  • 500 g Mascarpone Kuchmistrza

  • 150 g gorzkiej czekolady

  • 200 g mlecznej czekolady

Do dekoracji:

  • 500-600 g owoców, np. borówek, jeżyn, truskawek, malin

Sposób przygotowania

Zimne masło Polskie kroimy w kostkę, dodajemy do przesianej mąki i szybko siekamy nożem. Dodajemy jajka, cukier, sól i zagniatamy ciasto, z którego następnie formujemy kulę. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez ok. godzinę.

Formę do tarty (o średnicy ok. 30 cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką pszenną. Wykładamy do niej schłodzone ciasto rozwałkowane na grubość ok. 3 mm. Nakłuwamy ciasto widelcem, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 min.

Piekarnik nagrzewamy do 200ºC, wstawiamy zmrożone ciasto i pieczemy 25-30 minut do zarumienienia i wypieczenia spodu. Wyjmujemy, studzimy.

Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Obie czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Mascarpone Kuchmistrza dobrze ucieramy, dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy krótko do połączenia się składników. Gotowy krem wykładamy na wystudzony spód tarty, wyrównujemy, dekorujemy owocami. Wkładamy do lodówki do stężenia kremu.

Tartę przed podaniem wyjmujemy z lodówki na ok. 30 minut wcześniej, by krem nabrał odpowiedniej konsystencji.

Podpowiedzi

  • Mrożenie ciasta na tartę przed pieczeniem ułatwia jej przygotowanie - nie musimy wówczas obciążać dna tarty. Ale jeśli nie mamy wystarczająco miejsca w zamrażalniku, ciasto przed pieczeniem chłodzimy w lodówce przez ok. 30 minut, a następnie schłodzone oprószamy mąką, wykładamy na nie papier do pieczenia i wysypujemy dla obciążenia np. suchym grochem, fasolą, ryżem lub specjalnymi ceramicznymi kulkami. Po ok. 15 minutach pieczenia usuwamy papier z obciążeniem i dopiekamy tartę kolejne 10-15 minut do zarumienienia i wypieczenia spodu.
  • Po wyłożeniu na spód tarty kremu z mascarpone powinniśmy go przez chwilę schłodzić - ale niezbyt długo, krem musi pozostać miękki. Jego lekko schłodzona konsystencja będzie korzystniejsza dla dekorowania tarty owocami - będą się lepiej trzymały się kremu
  • Możemy przygotować biały wariant kremu z mascarpone - wystarczy zamiast gorzkiej i mlecznej czekolady wykorzystać białą.
  • Krem można też przygotować na bazie Mascarpone Kuchmistrza (by przygotować porcję kremu jak w powyższym przepisie, będziemy potrzebowali 350 g tego serka) i śmietanki Polskiej 36% (170 ml): czekoladę (120 g, np. białej) roztapiamy w kąpieli wodnej, mascarpone ubijamy ze śmietanką, a następnie łączymy z czekoladą (jak w treści przepisu powyżej).
  • Z ciasta możemy również przygotować mniejsze tartaletki. Minitarty pieczemy krócej, ok. 12–15 minut lub do wypieczenia kruchego ciasta.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
3+10 =