Wypasione pączki

Sposób przygotowania

Z drożdży, łyżki cukru, 100 ml letniego mleka Wypasionego i 3 łyżek mąki przygotować rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać, wymieszać z wyrośniętymi drożdżami. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczone masło Polskie. Wyrabiać, aż
ciasto będzie gładkie i miękkie (ciasto powinno lekko kleić się do ręki), uformować w kulę. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na ok. 1,5 godz.).

Następnie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1-1,5 cm i szklanką o średnicy 6-7 cm wykrawać krążki. Nakładać na nie nadzienie i formować z ciasta kulki.

Odłożyć do wyrośnięcia, a następnie smażyć na maśle klarowanym po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać do odsączenia na bibułkę lub ręcznik papierowy. Jeszcze ciepłe lukrować lub pudrować.