Gofry na maślance Polskiej z jagodami

Lekkie i chrupiące gofry - to smak lata i wakacji. Te na bazie maślanki Polskiej są proste w przygotowaniu, a do tego pyszne - zarówno same, jak i podane z ulubionymi owcami. My dziś proponujemy Wam ich wariant z jagodami lub borówkami.

Składniki

  • 200 ml maślanki Polskiej naturalnej
  • 160 g roztopionego masła Polskiego
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 90 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • jagody, borówki, maliny lub inne ulubione owoce do podania
  • roztopione masło klarowane do posmarowania gofrownicy

Sposób przygotowania

W naczyniu łączymy mąkę pszenną, skrobię, sodę i proszek do pieczenia, żółtka, maślankę Polską, roztopione masło Polskie i cukier. Miksujemy do otrzymania bardzo gładkiej masy.

W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli, delikatnie dodajemy sztywną pianę do zmiksowanego ciasta (mieszamy tak, by piana nie opadła).

Gofrownicę rozgrzewamy i przed smażeniem smarujemy roztopionym masłem klarowanym. Gofry pieczemy po około 3-4 minuty, studzimy na kratce.

Podajemy posypane cukrem pudrem, z jagodami lub ulubionymi owocami.
 

Podpowiedzi

  • Gofry możemy podać także z ubitą śmietanką. Wystarczy, że ubijemy na sztywno 330 ml schłodzonej śmietanki Polskiej 30% lub 36%, a następnie wyłożymy ją na wystudzone gofry. Na wierzch wysypujemy jagody i całość oprószamy cukrem pudrem.

Zdjęcia od naszych Klientów

Smakowało? Prześlij nam zdjęcie swojego dzieła! marketing@mlekovita.com.pl

Recenzje

Zostaw opinię
6+1 =