Grillowane owoce z sosem mleczno-śmietankowym

Sposób przygotowania

Wypasione mleko i śmietankę wlewamy do garnuszka, dodajemy wanilię, doprowadzamy do wrzenia. Studzimy. 

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Połowę przestudzonego mleka ze śmietanką cienkim strumieniem wlewamy do żółtek, ciągle mieszając. Połączoną masę przelewamy do pozostałego w garnuszku mleka ze śmietanką, powoli podgrzewamy, ciągle mieszając, aż krem lekko zgęstnieje (około 3 minut; masa powinna lekko oblepiać łyżkę). Uważamy przy tym, aby kremu nie podgrzać zbyt mocno: przy zbyt wysokiej temperaturze masa się zetnie i nie uda się jej już uratować.

Gotowy krem powinien mieć gładką konsystencję - gdy ją osiągniemy, przelewamy sos do schłodzonej miski, a następnie przykrywamy folią spożywczą (powinna dotykać kremu). Chłodzimy w lodówce.

Orzechy laskowe prażymy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 5-10 minut. Następnie obieramy je i siekamy nożem. Ananasa i banany kroimy w wybrany przez nas kształt i grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej. Całość polewamy syropem klonowym i dekorujemy melisą.

Podajemy z przygotowanym wcześniej sosem mleczno-śmietankowym.